• Home
ZZZP-er Gaby Niesthoven uit de Spuigatcolumn van de VMG

De zelfstandige zeemansvrouw (6)

Gaby Niesthoven, Maritiem Counselor. Net als voorgaande schrijfsters actief als ZZZP-er.  Ooit zat ik in het onderwijs en gaf ik lessen in administratie en handel. Maar na een onderwijscarriere van 15 jaar, ongeveer dezelfde tijd om je kinderen op te voeden (!), vond ik het genoeg. Ik wilde me gaan bezighouden met het begeleiden van volwassen mensen die mijn hulp en ervaring konden gebruiken.
De opleiding tot relatiecounselor bleek het best aan te sluiten bij mijn ideeën. Simpel samengevat zou je kunnen zeggen dat een relatiecounselor mensen helpt om vastgelopen relaties weer vlot te trekken. Hierbij kan het gaan om een liefdesrelatie, een “relatie-relatie” dus, maar ook om een werkrelatie, relaties met vrienden, ‘n burenrelatie en zo zijn er nog vele voorbeelden.

Ik heb er voor gekozen om mij te specialiseren tot Maritiem Counselor. Voordat ik begon met mijn opleiding tot relatiecounselor, ging mijn interesse namelijk al uit naar de mensen in en achter de scheepvaart. Mijn Zeeuwse “roots” zullen daar wel mee te maken hebben. Op mijn zestiende had ik ‘verkering’ met een zeeman en hoorde hem altijd uit over de scheepvaart van toen. Op mijn 43e , in 2003, ontmoette ik mijn zeeman Bas. Ik mocht meevaren, voerde gesprekken met rederijen en met de crew, ging naar bijeenkomsten, werd lid van de VMG en ontmoette steeds meer mensen die verbonden zijn met deze toch wat aparte wereld. Ik leerde meer en meer over het beroep “zeeman/zeevrouw” èn het leven van hun partners die thuis achter blijven. Doordat hun wereld zich tijdelijk splitst, heeft ieder zijn of haar eigen beleving bij wat er dagelijks gebeurt. Dat geeft over en weer nogal eens misverstanden. Niet altijd prettig als je daarbij betrokken bent, maar  voor mij als counselor juist interessant.

Een gemiddelde zeeman communiceert doorgaans toch net even anders dan een ambtenaar of een notaris. Om nog maar te zwijgen over de toch al lastig te overbruggen verschillen tussen mannen en vrouwen. Doordat ik vanaf 2003 in hetzelfde schuitje zit, kwam ik er achter dat problemen van mensen in deze sector anders liggen dan wanneer de partner een walbaan heeft. Bij bv. problemen in liefdesrelaties met een zeevarende partner is een langere adem nodig omdat deze regelmatig onderbroken wordt door weer een term varen. Dus probeer ik in mijn begeleiding altijd maatwerk te leveren. Dat kan betekenen zowel in een situatie thuis als aan boord.

De vraag die me vaak gesteld wordt, is hoe ik dat precies aan pak. Het antwoord ligt meestal bij de mensen zelf. Door zaken bespreekbaar (in deze moderne tijd ook mail- of app-baar!) te maken, worden zij bewust van gevoelens en gedachten. En wat ze daarmee zouden willen doen. Ik ben ervan overtuigd dat mensen diep van binnen heel goed weten wat voor hen het best is. Daarom leg ik nooit iets op. Wel houd ik een spiegel voor, ga dieper in op dingen die gezegd of juist niet gezegd worden. Daarmee probeer ik om het probleem inzichtelijk en hanteerbaar te maken. Het resultaat kan een plan zijn om “vastgeroeste” patronen te veranderen. Niet met zevenmijlslaarzen, stap voor stap en met respect voor de situatie van iedereen.

Door mijn ervaring met zeevarenden weet ik dat mijn aanpak liefst praktisch moet zijn. Ik weet dat er nogal wat angsten en vooroordelen bestaan over het beroep van counselor. Maar dat is niet nodig. Ik kan niet toveren, ik beloof geen gouden bergen en we gaan ook niet met theeblaadjes kijken wat de toekomst in petto heeft. Wat ik wel wil is zeemansvrouwen en zeevarenden begeleiden als zij in moeilijke situaties zijn beland. Het is dan wel mijn beroep, maar het maakt me blij als hiermee veel relatie-leed voorkomen en/of opgelost kan worden.

Maritieme Counseling is géén therapie, het is exclusieve aandacht voor jouw/jullie probleem, met begripvolle begeleiding

Neem ook een kijkje op www.facebook.com/maritiemcounselor hier vind je regelmatig workshops die ik organiseer voor zeemansvrouwen. Daarnaast zijn er individuele zomersessies te boeken voor 1 dag. 

Met groet, Gaby Niesthoven
0641984710 www.maritiemcounselor.nl

 

 

Tags: Vereniging Maritiem Gezinskontakt, De Zelfstandige Zeemansvrouw, ZZZP, Gaby Niesthoven, Maritiem Couselor

Afdrukken E-mail