Dag van de zeevarende op 24 juni tijdens Sail Den Helder

Dag van de Zeevarende 2017

Persbericht

Rotterdam, 21 juni


BURGEMEESTER DEN HELDER OPENT DAG VAN DE ZEEVARENDE

Burgemeester Koen Schuiling van Den Helder opent zaterdag 24 juni, 12.30 uur, de Dag van de Zeevarende op Sail Den Helder. Samen met Guido Hollaar, adjunct-directeur KVNR en Sascha Meijer, vice voorzitter Nautilus, zal hij de officiële…en ludieke…openingshandeling verrichten:


‘TROSSEN LOS VOOR ALLE ZEEVARENDEN’

De Nederlandse Dag van de Zeevarende vindt dit jaar plaats tijdens Sail Den Helder, op zaterdag 24 juni. Al vanaf donderdag 22 juni tot en met zondag 25 juni is iedereen van harte welkom op Willemsoord in Den Helder.
De Zeevarenden worden deze dag(en) uitgebreid in het zonnetje gezet. Nederland doet voor de tweede keer mee.


THEMA

NAAR EEN NIEUWE GOUDEN EEUW…

In de 17e eeuw waren de Nederlandse zeevarenden al overal ter wereld actief en tal van scheepsbouwkundige innovaties waren aan de orde van de dag. Nog altijd behoort Nederland tot een vooraanstaand maritiem land en ook in deze 21e eeuw vinden er weer tal van innovaties plaats, waaronder (semi) autonoom varen. Het alom erkende vakmanschap van de zeevarenden staat ook in deze tijd weer centraal…lonkt een nieuwe Gouden Eeuw?


ORGANISATIE

De organisatie van deze door de International Maritime Organization (IMO) wereldwijd gevierde dag(en) berust voor Nederland bij de Vereniging Maritiem Gezinskontakt, Nautilus International, de KVNR en Spiritension.


ZWARE KEES

In een drietal Pagodetenten en via tal van activiteiten kunnen jong en oud zich een beeld vormen van het leven en werken op zee. Zo is onder meer een fotoreportage te zien van de reizen van Zware Kees, de schrijvende kapitein, die ook columnist is bij Schuttevaer.  En er zijn diverse films te zien, waarin ook zeevarenden en hun families aan het woord komen.

Het werk van zeevarenden is vaak onzichtbaar. Hun schepen zijn ver weg. Staan wij daar ooit bij stil? Het overgrote deel van het Nederlandse publiek weet tot nu toe weinig van vervoer over water. De consument realiseert zich nauwelijks dat 90% van de goederen via schepen aangeleverd worden.

Vanaf donderdag 22  t/m zondag 25 juni kan iedereen daarom kennis maken met de wereld van de zeevarende!


Bedankkaarten aan Zeevarenden

Centraal staat de zeevarende. De (aanstaande) zeevarenden worden in het zonnetje gezet door middel van bedankkaarten die iedere bezoeker ter plekke kan schrijven. Deze bedankkaarten worden uitgedeeld aan de zeevarenden die op deze dag aanwezig zijn. Daarnaast zullen ze  in de week na 25 juni gestuurd worden naar de zeevarenden op de schepen.


Wat is er te beleven?

  • Voor de jongere bezoekers: allerlei leuke activiteiten, zoals trossen gooien en een zeemanshuis bekijken.
  • Op 24 en 25 november kan men een Virtueel Bezoek brengen aan een vrachtschip.
  • Zeebenen in de Klas ambassadeurs geven info aan de bezoekers over het beroep van zeevarende.
  • Film(s): een doorlopende voorstelling van verschillende films, o.a.: Kustwacht; Cargo; The Letter.
  • Fleur van der Laan vertelt over haar werk als hoofdmachinist.
  • Er staat een KRAAIENNEST waarop iedereen zijn mening en toekomstideeën over de nieuwe ontwikkelingen ten beste kan geven.

SPONSORING: Stichting Welzijn Zeevarenden, O&O fonds Zeescheepvaart, Nederlandse Zeevarenden Centrale, De Bock Maritiem.

MEER INFORMATIE:

Gaby Niesthoven, voorzitter VMG; tel.: 06 419 847 10
Hans Walthie, communicatie adviseur Nautilus International, tel.: 06 292 39 499
Nathan Habers, stafmedewerker PR, KVNR, tel.: 06 2445 5275


Afdrukken E-mail